В Київському метрополітені запущено безкоштовний швидкісний Wi-Fi

metro7.jpg

Київ, 10 вересня, 2015

В Київському метрополітені запущено безкоштовний швидкісний Wi-Fi

10 вересня 2015 року в Київському метрополітені відбувся запуск швидкісного Wi-Fi. Запуск мережі Wi-Fi, яка в перспективі забезпечить 100% покриття всього метрополітену, розпочато зі станцій Олімпійська, пл. Льва Толстого та Майдан Незалежності.

«Для столичної влади цей проект – ще один крок до забезпечення комфорту і нових можливостей для киян та гостей столиці, ще один етап на шляху впровадження технологічної системи управління Kyiv Smart City – зазначив Київський міський голова Віталій Кличко. – Сьогодні один пасажир проводить за одну поїздку в метро в середньому близько 30 хвилин. Відтепер ці півгодини – це можливість почитати свіжі новини в інтернеті, написати декілька робочих листів по електронній пошті, обговорити з друзями в месенджері плани на вихідні, подивитися серію улюбленого серіалу чи пройти декілька раундів онлайн-гри. І ми сьогодні запускаємо не просто Wi-Fi у метро – ми даємо людям можливість постійно залишатися на зв’язку з рідними і колегами».

Згідно з договором між муніципалітетом Києва і компанією-інвестором «Москіто Мобайл», який було підписано 2 грудня 2014 року, остання побудує безпровідну мережу на 52 станціях, в тунелях ліній метрополітену орієнтовною протяжністю 67,5 км, а також у 824 вагонах. Безпровідним інтернетом будуть забезпечуватися і нові станції та вагони, що поповнюватимуть парк метрополітену.

Впровадження Wi-Fi в метро – лише частина проекту з розвитку інфраструктури підземного транспорту в Києві. Інвестор обладнає всі станції метро системою відеоспостереження.

«Крок за кроком столичний метрополітен реалізовує проекти для покращення якості обслуговування пасажирів та технічного рівня підприємства. Інвестиційний проект, який реалізує Mosquito Mobile, не лише забезпечить доступ до швидкісного інтернету, але й дозволить підприємству підвищити рівень безпеки пасажирів, адже передбачено створення повноцінної системи відеоспостереження відповідно до вимог «Міської цільової комплексної програми профілактики та протидії злочинності в місті Києві «Безпечна столиця». Після введення в експлуатацію система відеоспостереження буде безкоштовно передана на баланс метрополітену», – пояснює Віктор Брагінський, начальник КП «Київський метрополітен»

Mosquito Mobile фінансує виконання робіт, пов'язаних з проектуванням, будівництвом, введенням в експлуатацію та підтримкою Wi-Fi мережі і системи відеоспостереження у Київському метрополітені. Загалом інвестиції компанії складуть понад 100 млн грн. Крім цієї суми ще 10 млн грн. інвестор перераховує до міського бюджету на потреби Києва.

Генеральний директор Mosquito Mobile Джефф Хаулі, який брав безпосередню участь у запуску та управлінні багатьма телеком-компаніями в Україні та СНД з 1991 року, назвав Mosquito найбільш захоплюючим проектом та підкреслив інноваційність та унікальність послуги.

«Ми вдячні керівництву Києва і метрополітену за тісну співпрацю і можливість зробити свій внесок у розвиток міста та готові докласти максимум зусиль, щоб забезпечити киян найсучаснішими та зручними рішеннями зв’язку, – говорить Джефф Хаулі. – До кінця року Mosquito Mobile планує розширити покриття мережі Wi-Fi до 12 станцій метрополітену, 12 тунелів між станціями, а також 33 потяги. Наразі інтернет буде безкоштовним для всіх бажаючих. В подальшому компанія буде надавати безкоштовні сервіси і платні преміум- послуги».

Повне покриття Wi-Fi в метро — від ескалаторів і платформ до тунелів і вагонів – забезпечується за допомогою найсучасніших технологій, які використовуються в інших розвинутих країнах світу. Завдяки рівню якості, що відповідає мережам операторського класу, швидкісна Wi-Fi мережа принципово відрізняється від звичних діючих мереж. Головні переваги зв'язку – найвища швидкість передачі даних у поєднанні з великою кількістю одночасних підключень до мережі.

Єдиним системним інтегратором проекту у метрополітені із побудови інженерної (транспортної) і безпровідної інфраструктури Wi-Fi виступає компанія «Віннком Україна».

metro10.jpg«Ми горді, що є частиною великої справи, яка здійснюється керівництвом міста для розвитку сучасної інформаційно-комунікаційної інфраструктури Київського метрополітену. Сьогодні успішно продемонстровано роботу мережі Wi-Fi на перших трьох центральних станціях – Олімпійська, Майдан Незалежності та пл. Льва Толстого. І, приємно, що це лише початок. У подальшому планується розгорнути систему відеонагляду, що має стати повноцінним фундаментом для впровадження великої комплексної концепції Kyiv Smart City. Київ – це місто майбутнього», – поділився перспективами Дмитро Студзінський, генеральний директор компанії «Віннком Україна».

Сьогодні Wi-Fi в метро можуть похвалитися менше двох десятків міст в світі, зокрема – Сеул в Південній Кореї, японські міста Токіо, Осака, Кіото, Йокогама, Нагоя, китайські Шанхай і Гонконг, а також Лондон, Париж, Софія, Москва, Торонто, Чикаго, Нью-Йорк.

«Окрім проекту з Wi-Fi, від початку року в метрополітені вже було здійснено декілька нововведень, серед яких можливість безконтактної оплати за проїзд банківською картою. Ми сподіваємося, що незабаром технологічність, зручність і комфорт столичного метро стануть справжньою візитівкою Києва», підсумував Віталій Кличко.

Довідкова інформація:

ТОВ «Москіто Мобайл» (http://mosquito.ua) – оператор швидкісного доступу в інтернет. Компанія заснована в 2013 році. Здійснює діяльність на підставі рішення НКРЗ «Про включення в реєстр операторів» № 661 від 15.10.2013. Ліцензії на використання радіочастотного ресурсу України: № 7938 від 12.02.2015 на смугу радіочастот 5250-5350 МГц та № 7939 від 12.02.2015 на смугу радіочастот 2401-2483 МГц.

ТОВ «Віннком Україна» (www.winncom.com.ua) – міжнародний інтегратор комплексних телекомунікаційних рішень із представництвами у 7 країнах світу: Україні, Великобританії, Казахстані, Узбекистані, Польщі, Росії та Угорщині. Головний офіс розташований у Клівленді (США). Компанія є Золотим партнером Cisco, співпрацює із понад 30-ма виробниками телекомунікаційного обладнання. Має досвід у реалізації проектів у різних сферах життєдіяльності, зокрема, й у метрополітенах країн СНД.

metro.jpg

metro4.jpg